AJANVIETE

Artikkeli sisältää *-merkittyjä markkinointi-linkkejä

Kirjat ovat aina sopivaa ajanvietettä, äänikirjat, lehdet, kaikki aina tilanteesta riippuen. Viime aikoina olen kuunnellut kirjallisuutta, enimmäkseen suosin dekkareita. Lehdet ovat silloin vuorossa jollei halua käyttää aikaa paljon, artikkelin voi lukea ja toisenkin ja jatkaa myöhemmin. Kirja taas on koukuttava, usein se tulee luettua jopa yhdellä istumalla, tai jos kuuntelee työmatkalla jotain kirjaa, siinä voi vierähtää viikko… Äänikirjat ovat tulleet vanhemmiten läheisimmiksi, kun näkö ei enää ole kuin nuorena. Silmälasit, varsinkin kun näkö heikkenee koko ajan, jotenkin vaan pilaa lukuelämystä…

E- JA ÄÄNIKIRJAPALVELUT

Äänikirjapalveluita on nykyään paljon, ennen oli tyydyttävä e-kirjoihin ja cd-levykkeillä oleviin äänikirjoihin. Paras uudistus, joka ihan viimeksi on tullut, on * Elisa-kirjan kuukausitilaus, jossa voi rajattomasti lukea/kuunnella uusiakin kirjoja. Jotkut kirjailijat eivät julkaise muualla kuin Elisassa, tosin kaikilla sivustoilla taitaa olla omat ”vain meillä”-kirjailijansa. Työmatkalla tai lenkkeillessä äänikirjat ovat aina sopivaa ajanvietettä, kunhan seuraa ympäristöään samalla. Vaarana on, että ajaa/kävelee päin punaisia tai jopa auton alle jne. Kotona voi vaikka tiskatessa kuunnella mieleistä kirjaa, paperinen tai e-kirja taas vaatii koko huomion ja paikallaanolon. Äänikirjapalveluita on monia, itselle tutuiksi ovat tulleet Nextory (myös e-kirjat), * BookBeat (myös e-kirjat), Storytel (myös e-kirjat), Supla, Suomalainen plus (myös e-kirjat), * Elisa-kirja (myös e-kirjat). Näillä on yleensä vähintään kahden viikon maksuton kokeilujakso, joita hyödyntämällä voi löytää mieleisensä palvelun (ja saa lukea rajattomasti paljon kirjoja maksutta :-)). 

Kuukausimaksut näillä palveluilla vaihtelevat välillä 8,90–19,90.  Palveluista voi myös ladata teoksia laitteeseen ja kuunnella ilman nettiyhteyttä. Käyttöön tarvitaan kännykkä, tabletti tai tietokone. Kun aloitin aikoinani e-kirjojen lukemisen, piti olla Adobe ID ladattuna laitteelle josta niitä halusi lukea, tai ihan erillinen tabletti. Nykyään ei tarvitse kuin rekisteröityä käyttäjäksi niin lukeminen/kuuntelu voi alkaa. Äänikirjat ovat aina sopivaa ajanvietettä. Sanomat on julkaissut vuonna 2020 kätevän vertailun palveluista, joskin siinä Elisa-kirjalla ei vielä ollut kuukausitilaus-mahdollisuutta.

Testasimme kaikki saatavilla olevat äänikirjasovellukset – ja löysimme niistä eroja – Nyt.fi | HS.fi

MAKSUTTOMAT PALVELUT

Maksuttomia palveluita on esim. YouTube, Spotify, Yle ja Celia, johon on rajattu pääsy, tarkoitettu heille, joilla lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta. Ellibs, ja Kirjastot.fi sisältävät jonkin verran lainattavia teoksia.

Jos vaikka Elisa-kirjasta on ostanut e- tai äänikirjoja, on äänikirja ollut se kalliimpi. Olen ostanut Elisa-kirjasta satoja kirjoja, jotka ovat siellä verkkokirjahyllyssäni. En yleensä lue mitään uudestaan, mutta on mukava ajatella, että on edes jotain luettavaa jollei joskus ole liikuntakykyä ulos lähtemään. Kirjoista dekkarit ovat mielestäni parhaita. Seuraavaksi tulevat erittäin imelät, juonelliset tai todellisilta tuntuvat rakkaustarinat

LUKIJA ON TÄRKEÄ

Viimeksi ostamani äänikirja on Seppo Jokisen Siipirikkoiset, joka on jo 26. komisario Sakari Koskisesta kertova dekkari, lukijana Jukka Pitkänen. Olen lukenut ne kaikki sitä mukaa kuin olen saanut ne käsiini. Tämän sain 50% alennuksella. Zetterman-sarja, jota lukee elävästi Antti Virmavirta, on yksi viime aikoina kuuntelemani dekkari-sarja. Äänikirjat ovat aina sopivaa ajanvietettä. Hyviä lukijoita ovat esim. Erja Manto, Ville Tiihonen ja Jukka Pitkänen. Äänikirjoja pääsevät lukemaan näyttelijät. He osaavat eläytyä lukemaansa. Kuulemma lukeminen tapahtuu niin ettei lukija ole nähnyt tekstiä aiemmin. Se vaatii nopeata hahmottamiskykyä. Jotkut lukijat lukevat monta tuntia yhtä mittaa. Lukijoista ja äänikirjatuotantoyhtiö Silenciosta kerrotaan Ylen uutisissa

KIRJAILIJOITA

Lapsesta saakka olen ollut kova lukemaan, Anni Polvan Tiina-kirjat ja muut lasten ja nuorten kirjat tuli kylän kirjastosta luettua, joululahjaksikin sain äidiltä aina jonkun kirjan, esim. Margareta Keskitalon Tyttö Kuunarilaiturilla, Onerva Vartiaisen Tule mukaan, Mirjami ja Kerttu Juvan Vuorilinnan Lotta. Kotimaisia kirjoja olen kukenut paljon. Mauri Sariolan kirjat tulivat tutuiksi, isäni kanssa luimme niitä. Nykyäänkin mielelläni kuuntelen/luen kirjoja joista on useampi teos sarjana, kuten kirjailijoilla jotka löytyvät minun Elisa Kirja-hyllystäni (kijoja 544 kpl)

Kotimaisia suosikki-kirjailijoita ovat mm. Outi Pakkanen, Markku Ropponen, Seppo Jokinen, Reijo mäki, Max Manner ja Jari Salonen. Jarkko Sipilä, Eppu Nuotio, Tapani Bagge, Leena Lehtolainen, ja Harri Nykänen. Christian Rönnbacka, Tuija Lehtinen, Mauri Sariola, Pentti Kirstilä, Pekka Hiltunen, Antti Tuomainen, Juha Numminen, ja Johanna Tuomola. Virpi Hämeen-Anttila, Matti Remes, Kjell Westö, Markus Ahonen, Matti Yrjänä Joensuu, Eero Pasanen, ja Marko Kilpi. Ulkomaisista kirjailijoista suosikkejani ovat Jussi Adler-Olssen, Jo Nesbö, Anna Jansson, Kristina Olsson, Mari Jungstedt, Camilla Grebe, Lars Pettersson ja Lars Kepler,

Markku Ropposella on yksityisetsivä Otto Kuhala Hippu-koirineen, Seppo Jokisella komisario Sakari Koskinen, Reijo Mäellä on Jussi Vares. Christian Rönnbackalla on Komisario Antti Hautalehto, Jarkko Sipilällä komisario Kari Takamäki. Anna Janssonilla on Maria Wern, Mari Jungstedtilla komisario Anders Knutas, Leena Lehtolaisella Maria Kallio, Jo Nesböllä Harry Hole jne. Kaikki aina yhtä odotettuja ja tuskan tunne, kun joutuu esim. vuoden odottamaan uusinta. Joskus aikoinaan olen aloittanut kaikki sarjat niiden ensimmäisestä teoksesta, mielestäni on hyvä edetä järjestyksessä, koska henkilöillä on omat elämänkuvionsa. Pitkään riitti lukemista näissä, mutta jossain vaiheessa se meni jokaisen sarjan kohdalla odottelun puolelle. Tässä 544 kpl-määrässä on vain Elisa-kirjassa lukemani/kuuntelemani teokset, ja jotka ovat siellä omassa kirjahyllyssäni. Lisää luettuja/kuunneltuja löytyy Storytelin, BookBeatin, Suplan, Nextoryn, ja Suomalainen plussan arkistosta, varmaan n. 1000 kpl on siis yhteensä. Kyllähän siinä on mennyt tunti poikineen lukiessa. Ja onhan noita oikeassakin kirjahyllyssä jonkun verran, suuresta osasta paperisia olen päässyt eroon.

KIRJAILIJAN PALKKIO

Suosittelen näitä kaikkia Suomalaisia aluksi ihan siksikin että tuetaan kotimaisia kirjailijoita ja ne luettuaan voi jatkaa ulkomaalaisilla kirjailijoilla. Teoksia ei voi kopioida eikä tulostaa, eikä se tietenkään ole asiallistakaan. ”Mikä näissä palveluissa huolettaa, on se, että kirjailijan palkkio äänikirjasta on vain 1/5 vastaavan painetun kirjan tuotosta, km. 0,67 € eikä e-kirjastakaan paljoa enempää. Samalla kun nämä kasvattavat suosiotaan, vähenee painettujen kirjojen myynti koko ajan. Toisaalta, kirjailijoiden sopimukset ovat vanhentuneita, ne ovat niiltä ajoilta kun e- ja äänikirjat olivat melko pieni myyntiartikkeli. Lukijan ostaessa yksittäisiä kirjoja, kirjailijan saama palkkio on parempi kuin lukuaikapalveluissa, kirjat on niissä hinnoiteltu hyvin halvoiksi.

Ulkomaisissa äänikirjoissa olen huomannut joskus kirjailijoiden myös itse antaneen äänensä kirjoilleen. Kustannustapoja lienee useita. Myöskään kirjastojen lainauskorvauksia ei makseta lainkaan e- ja äänikirjoista, koska ne eivät ole fyysisiä kirjoja. Sama ilmiö pienistä palkkioista näkyy musiikissa, esim. Spotify on vastaava palvelu.” Sopimuksia uusittaessa ainakin Suomen tietokirjailijat suosittavat selkeää sopimusta eri kirjamuotojen palkkioista, ja myös kirjaston palkkioista on muutoksia suunnitteilla. Lähde: osittainen lainaus Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan haastattelusta Seura-lehdessä 22.9.2020

Finlandiakirja on Pohjoismaiden suurin antikvariaatti ja kirjadivari, sieltä löytyy myös dekkareita 🙂

LEHDET

Lapsuudenkotiini tuli vain Helsingin Sanomat, isäni luki sen aina kannesta kanteen. Nuorena aikuisena minulle tuli itsetilattuna jopa Aku Ankka ja kyllä se tuli aina luettua. Pitkään meni sitten ilman mitään muita lehtiä kuin paikallislehti. Myöhemmällä iällä minulle on tullut monenlaisia lehtiä joita olen itse tilannut joko puhelimitse tai netissä tarjousten perusteella. Parhaita niistä ovat olleet Tekniikan Maailma, Historia, ET, Tieteen kuvalehti, Tee Itse, Tiede, eli asialehdet ovat minun juttu.

ET on siitä mukava lehti, että sen tilaaja voi netissä lukea monia lehtiä samaan hintaan, kuten Me Naiset, ja Kodin Kuvalehti ja monia muita. Vaikka aina kirpaisee maksaa mutta kyllä miestäni se on hyvä tilaus. Paljon luettavaa ja kierrätän sen naapurille vielä. Katso-lehti taas on mainio jos haluat suunnitella tv-ohjelmien katselua eteenpäin, n. 70 kanavan ohjelmat näkyvä lehdessä.

INTERNETIN IHMEELLINEN MAAILMA

Pelit ovat koukuttavia. Niihin saa joskus kulumaan liikaakin aikaa, jonka voisi käyttää hyödyllisemminkin. Tai sitten huonommin. Riippuu mitkä omat demonit päässä jyllää. Lehti jota kannattaa lukea jos on kiinni pelimaailmassa on tietenkin * Pelit.

MAATILAPELIT

Internetissä löytyy paljon ilmaistakin huvia, jos tylsyys vaivaa. On sekä ihan ajanvietettä että ns. kehittävää ohjelmaa. Itse tykkään pelata farmipelejä, Farmville oli varmaan eka missä piti ilta- ja aamulypsyt tehdä eivätkä ne pelit siitä ole muuttuneet kovinkaan paljon. Farmville jäi silloin aikoinaan päiväohjelmasta kun peli ei enää pyörinyt vanhassa pöytäkoneessa. Farmvillestä oli yks vitsintynkäkin, kun mummo oli sairaalassa huonossa kunnossa ja lapsenlapsi tuli käymään, mummo supatti: kuule, testamenttaan sinulle ison maatilani, siellä on karjaa ja hevosia ja komeat rakennukset, ja saat myös tilin käyttöösi, siellä on yli miljoona. Lapsi oli hölmistynyt, mummo, en tiennyt että sinulla on maatila ja niin paljon varoja… Katso tuolta käsilaukusta, siellä on tunnus salasanoineen… Farmville-tili oli perintönä…

Välillä on ollut lyhyen aikaa joitakin pelejä ja nyt on pitempi pelisuhde ollut peliin Hayday. Farmville oli siinä erilainen että siellä pelaajat liikkuivat omilla nimillään ja se oli FB-sidonnainen siten että piti olla facebook-kaveri jos halusi jonkun farmikaveriksi. Haydayssä liitytään pelin sisällä samaan ryhmään ei tarvitse FB-kaveruutta väliin. ID-kaveruus on tullut nyt sääntöihin. Yhtäkaikki, kyllä siellä ajan saa kulumaan….

BIG FISH GAMES

Big Fish Games oli aikoinaan myös englanninkielen sanaston harjoitukseen hyvä, Hidden Object-pelejä saa yleensä pelata tunnin ilmaiseksi alkuun, no tuli niitä silloin ostettuakin, mutta jos tykkää niin… menee se raha turhempaankin. Näiden pelien jälkeen olen pelannut vain maksuttomia pelejä, vaikka jotain olisi maksullista osaa niissä ollut, olen pysynyt maksuttomalla tiellä 🙂 Paljon on netissä kaikenlaisia pelejä jokaisen makuun sopivia. Visa-kortin vingahduksilta säästyy kun valikoi mitä pelaa.

TAUKOPELIT

Älypää on hyvä, kaikki visailupelit, korttipelit, yksin tai verkossa, voi haastaa itsensä tai kaverin, aika kuluu mukavasti eikä maksa mitään.. pokis.fi- sivulla löytyy lisää pelejä. Klassikko Tetris on suosituimpien listan kärkipäässä (Top10.com) sekä candy crush.. Pelisivustoja: Pelikone.fi, Topkani, Big Fish Games, Miniclip, Kongregate, Pogo.com, Popcap Games. Tietoa ajanvietepeleistä sivulla: Pelitieto.net

MITÄ NAISET PELAAVAT?

Pelikone.fi ja Älypää-sivusto tutkivat että Tetris, Mahjong, ja Sudoku ovat 3 suosituinta, ne ovat väkivallattomia, viihteellisiä ja älyllisesti haastavia. Varmasti, kahta ensimmäistä olen itsekin pelannut mutta tuo sudoku on se älyllisesti haastava jota en ole koskaan oppinut :-). Tutkimuksia on tehty myös siitä miten ADHD-potilaiden itsetuntoon saadaan kohennusta pelauttamalla pikkupelejä… Myös dementiaa voi pyrkiä ehkäisemään pelaamalla. Pasianssit yksinollessa, porukalla korteilla seurapelejä, ja konsolipeleinä kuntoakohottavia pelejä (Nintendo Wii, jossa paljon vaihtoehtoja kuten sports ja fit) ovat varmasti iäkkäämmillekin mielenkiintoista virikettä.

HYÖTY/HUVI

Sitten on tietenkin hyöty/huvi-sivustoja kuten esim Quora, jossa voi esittää kaiken maailman kysymyksiä ja niihin saa faktaan perustuvia vastauksia, laatu on erittäin, erittäin paljon parempi kuin joillain suomi24- tai vauva.fi- sivustoilla, joissa ihmiset kysyvät ja toiset vastaavat hihasta ravistettuja vastauksia. Alla linkki sivulle.

https://fi.quora.com/about

ELOKUVAT, SUORATOISTOPALVELUT

Kuten ääni- ja e-kirjapalveluilla, onn myös suoratoistopalveluilla yleensä kahden viikon kokeiluaika, ja hyödyntämällä näitä, voidaan katsoa sarjoja ensin maksutta ja jos halua riittää niin jatkaa kuukausittain tilausta. Hinnat ovat samaa luokkaa kirjapuolen tilaushintojen kanssa ja tietenkin voi aina vuokrata yksittäisiä elokuvia.

Omat hyvät kokemukseni tulevat * ElisaViihde-Viaplaysta, jossa esim. koukuttavava Blacklist-sarja jatkuu taas uudella (9) kaudella. Tilasin tämän koska 9. kauden jaksoja on nyt jo muutama, on mukava ahnehtia jaksoja monta peräjälkeen. Kaikki synnit, Ivalo ovat mieluisia sarjoja. Nyt on hyvä tarjous, katso linkistä yllä.

C-More ilman urheilua on mieleiseni palvelu, oli tilauksena minulla op:n jäsenedun kautta 30 päivää maksutta ja seuraan sieltä enimmäkseen dekkari/rikos-sarjoja. Beck-sarjan viimeisimmät tuli katsottua.

Muita maksullisia suoratoistopalveluita ovat esim. Ruutu+, HBO Nordic, Netflix ja SF Anytime. Ohjelmistot ovat joissakin melko samankaltaisia, ja kannatta ottaa ilmainen kokeilujakso ensin nähdäkseen tarjonnan. Mielestäni nämä eivät kovin nopeasti uusiudu, mutta on hyvä että on vaihtoehtoja kun kotona joutuu/saa olla mököttämässä olosuhteiden tai muun vuoksi.

Maksuttomia suoratoistopalveluita on myös, itse olen käyttänyt Yle Areenaa, jossa voi myös kuunnella äänikirjamaisia kuunnelmia (äänikirjat ovat aina sopivaa ajanvietettä), kuten Knalli ja sateenvarjo. Ruutu ja MTV Katsomon ohjelmistoa kannattaa myös selata. Lisää tietoa suoratoistopalveluista löytyy täältä.

SHOPPAILU

Yksi ylitse muiden on joillakin ihmisillä SHOPPAILU. Itsekin tykkään verkkokaupoissa shoppailla klikkaamalla ihania tavaroita ostoskoriin ja sitten vaan jättää ne siihen. Kun ei nyt oo varaa mennä ostoksille eikä oikein haluakaan mennä mihinkään tungoksiin. En ole koskaan käynyt Stockmannin hulluillapäivillä juuri tuon tungoksen takia, mutta nythän nekin on verkossa, ja näkyy satasen ostokset tulevan rahtimaksutta kotiin… Pitäis vaan ensin olla se toimintaseteli…

Tulevaisuus on verkkokauppojen ilman muuta, vaikka kivijalkakauppiaat pyristelevät vielä vastaan. Eiväthän ne sulje pois toisiaan. Samalla tavallahan esim. mainoslahjakauppiaat on toimineet ja silloinkin kun itse hankin yritykselleni liikelahjoja ja vaatetavaraa yrityksen logolla. Kävin hypistelemässä tuotteita heidän yrityksessään ja valitsin haluamani ja suunniteltiin yhdessä. Oli siis kontakti kasvotusten ja tavarat tulivat postissa tai voi myös hakea ne yrityksestä. Samalla tavalla ilman suurta käsikauppavarastoa voi vaikka kenkäkauppias toimia, varsinkin kun ei tiedä mikä on uusi normaali, palaavatko ihmiset kauppoihin vai jatkuuko verkkokauppojen suosio senkin jälkeen kun voimme taas liikkua vapaasti.

Jos tahtoo vaikka puhelimen suojia tai mitä vain edullisesti, kannattaa käydä katsomassa esim. Outletputiikki . Toinen mielenkiintoinen verkkokauppa on * CDON , sieltä saa mm. puutarhatarvikkeita, puhelimia, vaikkapa robotti-imurin, ja 22 v-synttäritarjouksia paljonn maaliskuun loppuun saakka. Itsekin aion jotain tilata sieltä jossain vaiheessa.

BLOGIN PERUSTAMINEN

Tämäkin blogi on tietenkin harrastus joka parantaa kommunikointitaitoja. Usein kirjoittaa vain ja myöhemmin lukiessa omia tekstejään voi niitä parannella, jotta idea tulisi esiin kutenn sen on itse tarkoittanut.

joka tapauksessa, kipinä tähän blogiin on ollut pitkään ja tarkoitus tälle oli alunperin aivan toinen, kuin mikä siitä tuli. Jos teille joskus tulee ajatus avata oma blogi muilla kuin äkkiä netistä otetuilla ilmaisohjelmilla (en ole koskaan kokeillut) niin suosittelen käyttämään tätä palveluntarjoajaa: *https://customers.xetnet.fi/aff.php?aff=86 Eli Xetnet. Itselläni on tuollainen ”iso ykkönen”-paketti domainin lisäksi sitä kautta. Tuki on ystävällistä ja nopeaa.

KOIRATARVIKKEET

Koirille ja kissoille ym. kotieläimille hevoset mukaan lukien on erittäin paljon valinnanvaraa verkkokauppojen muodossa. Petster on yksi niistä, ja pelkästään jo pannat ja taluttimet-valikoima on todella kattava, varmasti jokaisen makuun löytyy sieltä panta. Toinen hyvän valikoiman verkkokauppa on * Peten Koiratarvike, jossa juuri nyt kevätsiivousale. Myös Koiravaruste on yksi käyttämistäni verkkokaupoista. Minullekin uusi tuttavuus on tuttavani äskettäin hankkima Finnpet , jolta löytyy verkkokaupan lisäksi Järvenpäässä kivijalkakauppa ja sen yhteydessä koulutustila, käy sivulla katsomassa: Finnpet ja varaa vaikka omatoimitreenitunti!!!