ASUNTOKAUPPOJA

Asuntokaupan ensi askeleet otin 2010. Piti löytää sopiva asunto äidilleni ja minulle. Olin aikuisikäni asunut vuokra-asunnossa. Äiti oli huono liikkumaan ja halusin että hän olisi lähellä. En vielä tiennyt että omistaminen tuo stressiä.

LAINAA

Silloin etsin asunnon työpaikkakuntiin liittyen, toimipaikkoja oli monta ja liikkuminen niiden välillä mahdollista. Eräällä paikkakunnalla kauempana ruuhkasuomesta olikin asuntojen hinnat vain kolmanneksen siitä mitä ne olivat lähellä pääkaupunkiseutua. Laina myönnettiin koko ostosummalle, jokin valtion takaus siinä taisi olla, pankki oli sama missä olen asioinut yli 40 vuotta… Lainalle en kylläkään saanut takaisinmaksuturvaa, koska minulle on määrätty kolestrolilääkkeet???

ASUNTO MYYNTIIN

Tuli sitten aika, kun äidin piti siirtyä palveluasuntoon, jossa hän sai hoitajan käymään neljä kertaa päivässä. Minun kanssani asuessa ei hoitaja olisi tullut kertaakaan. Työpäivän aikana äidille tapahtui kotona kaatumisia ulkona ja sisällä ja olin tosi ahdistunut tilanteesta. Asunto, 3h + keittiö ja sauna, oli sitten minulle ja koiralle ihan liian suuri. Yritin ensin vuokrata sitä, mutta jostain syystä sopivia vuokralaisia ei vaan löytynyt.

Someron asunto

Laitoin asunnon myyntiin. Aika oli vaikea asunnon myynnille, naapurikaupungissa oli juuri iso yritys lopettanut toimintansa, ihmisiä oli työttömänä ja asuntoja todella paljon myytävänä. Se oli ensin oman pankin kiinteistövälittäjällä, sitten vaihdoin sopimuksen umpeuduttua halvempaan välittäjään. Luulen että asunnon ostajat olivat käyneet jo aiemmin katsomassa sitä, ja ostivat nyt asunnon tiputettuani hintaa 10000 €

Pääsin muuttamaan lähemmäksi töitä. Olin ns. kolmen asunnon loukussa ollut jo pitkään, oli äiti asuntoineen, oli kolmio ja oli työasunto. Tavaraa oli myös sen mukaisesti. Olen vieläkin ylikuormitettu tavaralla, josta en osaa luopua. Jokaisen muuton yhteydessä olen vienyt tavaraa kierrätykseen ja jäteasemalle.

ASUNNON OSTO

Olin aiemmin jo katsellut saaristosta erästä asuntoa, joka oli melko edullinenkin. Siispä laitoin asuntokaupasta jääneet rahat likoon ja ostin yksiön, jossa tätäkin olen kirjoittanut. Asuttuani noin vuoden päivät äidin asuinpaikkakunnalla sekä myös vapaa-ajalla tässä ostamassani asunnossa, äiti nukkui pois. Kun kaupasta oli kulunut kolme vuotta, ajattelin että on aika siirtää tämäkin ihanuus eteenpäin, jos vain löytyisi kiinnostunut ostaja. Täälläkin tilanne oli vaikea, on paljon työttömiä paikkakunnalla olleen yrityksen lopetettua toimintansa, ja taas oli valinnanvaraa myytävissä asunnoissa paljon. Asunnon myynti kesti n. 1,5 vuotta.

Kemiönsaaren asunto

KÄYTÄNTÖ

Asunnon oston/myynnin voi tehdä omin päin tai sitten antaa toimeksiannon välittäjälle, joka kauppaa/etsii sopivaa asuntoa. Asuntoja kannattaa käydä katsomassa useita kertoja tai tehdä kuten minä: näin lehdessä välittäjän myynti-ilmoituksen yksiöstä ja PAM, se oli siinä. Kävin katsomassa asuntoa kaksi kertaa, ensin naapurin kanssa ilman välittäjää ulkopuolelta, ja toisen kerran välittäjän kanssa. Oma kolmio oli vielä myymättä, joten jouduin odottamaan kunnes se oli myyty. Koska täältäkään ei asunnot mene kaupaksi helposti, tämä yksiö oli sitten vielä myynnissä. Tein tarjouksen, se hyväksyttiin ja ostin oman velattoman kodin itselleni ja koiralleni.

Kaupantekopaikan valitsee yleensä ostaja, ja kauppa tehtiin kotipaikkakuntani pankissa. Paperityöt hoiti myyjän palkkaama välittäjä, ja kauppasumman lisäksi varainsiirtoveron maksettuani sain avaimet ja saatoin ruveta suunnittelemaan muuttokuormavaellusta. Siitä tulikin pitkä muutto. Asuin työn vuoksi paikkakunnalla x ja tavarat olivat siellä sekä paikkakunnalla y. Kuinka paljon sainkaan mahtumaa yksiöön kolmiosta ja kaksiosta muuton jälkeen… . Kesä oli ihana uudessa kodissa.

ASUNTO TAAS MYYNTIIN

Elämäntilanteet vaihtelee. Työttömyys tuli ihan ”puun takaa” ja jäi velkoja autosta ja muusta kun olin tätä sukkulaelämää harrastanut töiden viedessä paikkakunnalta toiselle. Asunnon myyminen auttaisi eteenpäin, velattomaksi, niin luulin. Siispä asunto myyntiin!!

Myin asuntoa itse Tori.fi kautta. Hinta oli maltillinen, kyse oli kuitenkin asumiskelpoisesta asunnosta, jossa oli suurehko aidattu takapiha, ilmalämpöpumppu, edullinen sähkö ja taloyhtiön tuki. Yhtiövastike oli edullinen, huoltoyhtiö auraa, hiekoittaa ja leikkaa kesällä nurmikon ja tekee joukon muita manööverejä sopimuksen mukaan. Isännöitsijä yhdessä hallituksen kanssa hoitaa yhtiökokouksen päättämät toimet.

KENELLE ASUNTO SOPII

Tämä on ehdottoman hyvä asunto henkilölle, joka liikkuu vaivattomasti rapuissa. Saa nähdä, kuinka kauppojen käy. Moni on ensin innostunut mutta perunut, joku ei saanut lainaa asunnon halpuuden vuoksi… Pankkien luulisi tukevan ihmisten asumiseen liittyviä valintoja. Oman pankin toinen konttori… Ei siinä mittään, ostaja kysyy toisesta pankista tulos ei vielä selvä. Selvisihän sekin sitten. Asunnon ostopaikkakunnan pankkikonttori ilmoitti ettei lainaa tule koska täältä on niin vaikea myydä asuntoja… Siis mitä… juurihan tässä olisi tullut kaupat jos lainaa olisi tullut.. Ja hei, asunnon hinta on edukas !!! Olisin itse taipuvainen ajattalemaan vakavasti myös näitä lainaajia, joita nyt on netti pullollaan, kuten KÄYTTÖRAHA.FI , joka tarjoaa joustoluottoa aina 50000€ saakka. Kuitenkin sitä korkoa menee mutta esim. auton ostoon verrattuna edullisen asunnon osto on ihan eri asia.

Toinen ostaja jäi miettimään, kävi kumppaninsa kanssa yhtenä sunnuntaina katsomassa asuntoa. Sanoin että otan asunnon pois myynnistä pian, koska tilanteeni vuoksi en voi muuttoa tehdä, jollei kauppaa pian tule. Eräänä iltana huomasin että katselemani vuokra-asunto oli mennyt ja ilmoitinkin ostajalle sitten ettei tämä asunto ole enää kaupan. Ostaja tuumasi että olin nopea. No, hän oli kauppaa hieronut jo edellisenä vuonna, joten en uskonut että kauppaa ihan pian syntyisikään. Onhan tämä aivan loistava asunto. Niille jotka haluaisivat ostaa asunnon mutta vähän pelottaa, suosittelen ohjelmaa: Asuntokaupat sokkona | Ruutu

Asunto ei siis mennyt kaupaksi suunnitellussa aikataulussa. Leikkaus tuli lähemmäksi, ja pakkaamani tavarat olin jo sijoittanut uudestaan tyhjentämiini kaappeihin ja hyllyihin. Myin tavaraa poiskin ja asetuin aloilleni. Se oli siinä.

Leikkauksen jälkeen neljäntenä päivänä ostaja joka ei ollut saanut lainaa otti yhteyttä. Vieläkö myisin. Hmmm, ajattelin että liian myöhäistä mutta sanoin tottakai. Siinä nyt menee vaan aikaa jonkun verran, ennenkuin pystyn muuttamaan. Pitää löytää se vuokra-asuntokin kun kaikki rivitaloasunnot on menneet alueelta johon haluaisin muuttaa. Kuitenkin aloin suunnittelemaan muuttoa mahdollisimman pian tapahtuvaksi. Pakkasin mitä kykenin kun kyynärsauvat rajoittivat toimia.

Asunnon kauppa on nyt todella lähellä. Tänään ostaja menee pankkiin sopimaan lainastaan! Toivotaan että ostaja on tosissaan ….

ASUINPAIKKA

Ihmisen koti on siellä missä sydän on. Tulkintoja tähän on monia. Sanotaan myös että universumi ei välttämättä anna sitä mitä haluat vaan sitä mitä tarvitset. Itsellä tämä asuntoasia on mennyt niin että halusin tämän asunnon mutta se ei ollut se mitä tarvitsin. Ja nyt asiat menee niin että luultavasti en saa asuntoa jonka haluaisin vaan sellaisen jota tässä tilanteessa tarvitsen…

Sydän on tällä kertaa asettuva paikkaan jossa tunnen olevani melkein vapaa veloista. Pystyn toteuttamaan itseäni uudessakin paikassa, erona se etten omista asuntoa. Se ei ole huono asia ollenkaan koska omistaminen on tuonut minulle stressiä, ja kiristynyt rahatilanteeni ei ole sitä ainakaan helpottanut. Omistaminen tuo stressiä?

MIKSI OMISTAMINEN TUO STRESSIÄ?

Omistaminen tuo mukanaan illuusion vaikuttamisen mahdollisuudesta… Taloyhtiössä vaikuttaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvä asia. Osakkailla on erimäärä osakkeita joiden mukaan sananvalta määritetään. Jos isoja osakkaita on 2-3 niin pienten osakkaiden sana ei kuulu missään. Ja aina on maksumies vaikkei ole tilannutkaan… Tähän ei ole parannusta vaikka kuuluisit hallitukseen. Puheenjohtajasta/suuromistajista riippuu melko paljon kuinka yhtiössä asiat etenevät.

VUOKRA-ASUNTO

Ensimmäinen asunto johon muutin kaupan jälkeen, oli liian kallis vuokraltaan, mutta ainoa alueen rivitalo-asunto johon saattoi ajatella muuttavansa. Se oli myös kaukana kaupoista joten aina tarvitsi autoa jos kauppaan aikoi mennä. Lisäksi oli hieman rauhatonta. Takapihalle ei ollut järkevää laittaa aitausta ja naapurin koira ja alueen kissat vaeltelivat pihalla vapaina. Asunto oli lähellä merenrantaa, mikä on mielestäni ihan luksusta. Olin kuitenkin koko ajan muuttamassa kunhan löytäisin edullisemman ja rauhallisemman rivitalo-asunnon.

Seuraava asunto löytyi kuitenkin aika nopeasti. Kävin katsomassa ja hetken emmittyäni tein vuokra-sopimuksen. Sain heti avaimet vaikka mitään rahaa ei vielä ollut liikkunut. Kävin ensin hiukan siivoamassa, asunto oli vanha, mutta siisteimmästä päästä mihin olen muuttanut. Ainoa kohta mikä täällä, kuten aina melkein joka asunnossa on ollut epäsiisti, oli hella ja varsinkin uuni. Liesituuletin ei toimi koska sen pistorasia on ”mykkä” ja joku on tehnyt muutenkin omia kytkentöjä asunnossa. Eteiseen ei saa valoja kun lamppu palaa heti kun asentaa. Vaarallisen näköisiä pistorasioita on myös. Olen asunut täällä nyt 4,5 kk. Joulu on edessä ja arvatkaa mitä? Suunnittelen taas muuttoa koska olen saanut työpaikan!!!

1 ajatus aiheesta “ASUNTOKAUPPOJA”

  1. Paluuviite: YRITTÄJYYS AUTOILIJANA - POLKU ETEENPÄIN - Blogi Viris

Kommentointi on suljettu.