ULKOILUA

En osaa lenkille lähtiessä pukeutua koskaan oikein. Olen lopulta aina kuumissani, vaikka olisi pelkkä tuulitakki t-paidan ja kevyttoppahousujen lisäksi. Nyt on vielä kylmää ja tuulee, silloin on vaara, että vilustuu. Tänä talvena on vain muutamana päivänä ollut pakkasta yli 20 ja lumetkin on jo viimein lähteneet.

No, mutta pukeutumisestahan piti puhua, sekä omasta että koirien. En osaa lenkille lähtiessä pukeutua koskaan oikein, mutta ehkä koirilla on parempi tuuri.

TUULIPUKUKANSA

Tuulitakin mukana tuli mustat housut, jotka eivät yhtään hengitä. Pidän ulkoillessa kevyt-toppahousuja, jotka ovat lämpimät, mutta hengittävät. Kylille laitan farkut, ja parempiin tilaisuuksiin paremmat farkut, t-paidan ja hupparin ja jos on kylmä, H&H kansitakin. Pipo on päässä vain lenkillä. Korvalaput on myös hyvät. Vaatteiden osto on aina epämieluista kun sovituskopissa huomaat että olit optimisti kokosi suhteen ja sitten huomaat että sinun kokoa ei vaan ole.

 Kesällähän kaikki on toisin. Mutta kuuma on silloinkin vaikka mitä pukisi päälleen. En osaa lenkille lähtiessä pukeutua koskaan oikein. Farkut on kyllä paras keksintö ikinä. Ja t-paita.

Farkut ja T-paita on parhautta

JALKINEET

Jalkaan lenkille laitan nastakengät talvella, kun ei saisi liukastua ja kaatua. Kylille sitten talvilenkkarit tai muut, riippuu mikä on matkan tarkoitus. Saatan silti ottaa nastakengät ja pipon autoon mukaan. Muuten olen pitäytynyt lenkkaripuolella, ja merkkijalkineissa kuten Adidas, joita saa edullisestikin, Halti, Reebok, Asics, Nike, Karhu ja Ecco. Sitten on tietenkin vielä nämä: Feelmax

Lenkkarit rules

Lenkkarit ovat lestiltään meikäläisen jalkaan sopivia eikä hintakaan juuri päätä huimaa, jollei halua jotain extraa tossuihin. Kalleimmat Adidakset olen tilannut aikoinani Zalandosta, olivat nahkaa ja annoin ne sitten kummitytölle, jolla oli niihin sopivampi jalka. Kengät netistä ja varsinkin Amerikasta tilattuna ovat haasteellinen tapaus. Pitäisi tietää tilattavan kengän sisäpituus. Kokoja on erilaisia, Brittien koko, EU-koko, USA-koko JPN-koko jne. Isojalkaisena olen todennut, että jos ottaa kokoa 42 niin se on yleensä sopiva. Nettikirppikseltä olen pari kertaa ostanut lenkkarit, ekan kerran tuli huti ja toiset oli sopivat. Tokihan kokeilla voi kenkiä hakiessa, mutta käyttötuntuma ei tule siinä esiin. Minun lenkkarit pitää olla tukevat. Yksinkertainen kokotaulukko on tässä:

jalan koko: jalan pituus senttimetrit/kokonumero

Varpaille on oltava tilaa. Omissa tossuissani on myös oltava pehmikettä kantapäissä. Kerran tuli kantapäät niin kipeiksi, että piti kävellä kuin olisi korkokengät jalassa. Plantaarifaskiitiksi, eli jalkapohjan jännekalvon rasitus- ja rappeutumatilaksi sanovat sellaista. Täältä tietoa: Kantapään kipu Ajan kanssa meni itsekseen ohi, kun en rasittanut liiaksi. Onneksi sattui kesällä loma-aikana… Kansitossut on myös hyvät, helppo laittaa jalkaan ja potkaista pois. Muuten käytän pitkää kenkälusikkaa, nauhakenkiä laittaessa se on näppärä väline kun ei pääse polvien vuoksi enää kyykistymään.

KOIRIEN VARUSTEET

TALUTTIMET

Molemmilla koirilla on flex-taluttimet. Löytyy meiltä kyllä normitaluttimiakin, esim. ruskea nahkainen, joka sateella päästää väriä. Jollain muulla koiralla sen ei varmaan ole niin väliä eikä sitä huomaa. Ville nyt vaan sattuu olemaan valkoinen. Sitten on punottuja ja nauhamaisia taluttimia. Yleensä pidän autossa yhtä ylimääräistä pantaa ja talutinta jos sattuu vaikka irtokoira löydettäväksi, silloin ei kenelläkään yleensä ole mitään, ei edes narua jolla ottaisi kiinni karkulaisen.

PANNAT

Hurtan pannat ovat ihan hyviä, olen käyttänyt myös sellaisia puolikuristavia pantoja, niistä ei pääse niin helposti irti kuin solkipannoista. Ellalla taitaa olla yksi solkipanta mutta se on muovia ja olen pitänyt kangaspantaa parempana, vaikka tuntuu että se kutittaa hiukan. Ella on kyllä pari kertaa sujauttanut itsensä ulos Hurtan pannasta niin kilttinä tyttönä viimeistään terävällä vihellyksellä tulee luokse, ei ole karkaavaa tyyppiä. Puolikuristavat pannat Villellä toimii parhaiten, se on lenkillä joskus tyttöihin päin kallellaan, täällä päin on niin monta narttua joilla kaikilla on eri aikoina juoksut, niin on jonkinlainen varmuus siitä ettei sekopäinen Romeo-Vilhelm livahda. Manttelin kanssa on paras Villelläkin käyttää pantaa, ettei tarvitse säätää valjaita erikseen.

panta koiralle

VALJAAT

Valjaita on Villellä ollut muutamia, mutta mitkään niistä ei olleet säädettävissä kunnolla ja tuli hankaumiakin ja lopulta löysin nämä JULIUS-K9 – valjaat. Ne ovat jo kolmannet, on ollut siniset, mustat nahkaiset ja nämäkin ovat mustat mutta kankaiset. Uudet on varmaan ostettava synttärilahjaksi syyskuussa. Koko on näissä haastava ja myös olen nähnyt eri tyylejä pitää niitä koiralla. Jotkut pitävät ne ihan koiran niskassa, kun taas itse pidennän tarranauhalla olevan rintaremmin niin pitkäksi että saan vatsanalusremmin tarpeeksi pitkälle niin että valjaat pysyvät tukevasti päällä. On nimittäin mahdollista, että Ville pakittaa valjaista ulos, ja saan sitten maanitella sitä luokseni. Yleensä menenkin jonkun talon ovelle ja kutsun Villeä, että mennään kylään tänne. Silloin Villen uteliaisuus voittaa ja saan laitettua valjaat takaisin siinä portaalla. Ja sitten jatketaan matkaa…

Julius K9 valjaat

K9-valjaita myydään monissa eläintarvikekaupoissa mutta aina ei löydy oikeata kokoa. Lisäksi on olemassa kahdenlaisia kokomerkintöjä, Villen valjaat ovat olleet kaikki numerokokoja, sopiva koko on 0, kun jossain kaupoissa valjaissa on koko kirjaimin, en tiedä onko valmistajia useampia, kun samasta valjaasta on kyse. Sitten on vielä seikka, joka vaikuttaa valjaiden istuvuuteen. Toisissa valjaissa on vatsanalusremmin lähtö valjaasta suora, ja toisissa se lähtee viistoon eteenpäin. Villellä se pitää olla suora, ettei se hankaa kainaloita. Eräät toisen merkkisten valjaiden remmin solki hankasi niin että Villen iho punoitti ja karvat lähtivät siltä kohtaa. Kyllähän te tiedätte, kuinka se sattuu itseen, kun huomaa että koiralle tekee kipeää johonkin… Siksi valjaiden pitää aina olla säädettävissä tarpeeksi. Ella ei tykkää valjaista, ja nartullehan niissä onkin eri tuntu kuin uroolle, olin huomaavinani, että Ellalla olleet kangasvaljaat hankasivat sen tisuja, itseänikin jotenkin sattui, kun huomasin sen. Kyllä sen näkee koirasta.

KOIRIEN TAKIT

Villen sadeasu

Koirilla ei taida olla kylmä eikä kuuma näinä päivinä, niin leppoisasti ne kulkevat haistellen ympäristöä. Ella kyllä on näistä viluisempi, mutta toisaalta, se ei vaikuta iloiselta, kun takkia näyttää. Koirille on olemassa sadeasut, Ville on huomannut että sen avulla turkki pysyy kuivana, se ei pidä kastumisesta paitsi uidessa. Ellakin hiukan aristaa sadetta mutta jos on hätä niin se pitää hoitaa kauemmas kotipihasta kuitenkin, ja sitten kun kerran kastuu niin sen ei ole niin väliä enää. Parasta sadeilman lenkkeilyssä tuntuu kuitenkin olevan se kun lenkin jälkeen pyyhkyllä pyyhitään voimallisesti joka puolelta, ai että ne nauttivat siitä.

Takkeja eli mantteleita, niitä on talveksi molemmille. Kovilla pakkasilla, joita tänä talvena on ollut vain muutama, olen laittanut paksummat toppamanttelit niille. Muutenkin on sitten ollut lyhyempi lenkki niin eivät ole joutuneet pitkään pitämään niitä. Esim. zooplus- verkkokaupassa on hyvä valikoima takkeja joka säälle tilattavissa. Vain äärimmäisessä tapauksessa ne kyykkäävät takapihalle, vaikka melkein heti siivoan ne pois etteivät ole jalkoja sotkemassa.