AUTOILUN RIEMUT – kallistako, huviako, vaiko välttämättömyys

Vuonna 2006 ostin uuden Nissan Note-mallisen auton. Maksoin sitä 5 vuotta ja se palveli aina vuoteen 2019 jolloin myin sen edullisesti pois ennen muuttoa. Olin pari vuotta aiemmin ostanut pikaisesti autoliikkeestä Citroen C3 Picasson, jota kauppaa olen harmitellut monesti, mutta jokin tilava auto piti hankkia kun aina jotain piti kuljettaa, jollei muuta niin koirille oli oltava hyvä tila. Autolla oli ajettu n. 100000 km ja itse olen nyt ajanut n. 50000 km sillä.

Välttämättömyys

Ostin Citikan alunperin nopeasti siksi koska Nissanista hajosi ilmastointilaite, laakerivika, jonka korjauskin oli tuhannen euron luokkaa vaihtolaitteineen. Töihin piti jotenkin päästä, matkaa oli n. 50 km/sivu…

Kaikenlaista murhetta on Citikalla ollut matkan varrella, kaksi onneksi vakuutusyhtiön myötävaikutuksella kuntoon saatettua peurakolariakin heti alussa, josta syystä en voinut Notesta luopua. Ennen ei ole peurakolareita sattunut mutta tosiaan kaksi peräkkäistä C:lla sitten.

Eräänä talvena siitä ”jäätyi” akku, ehkä siihen oli vaihdettu jokin vanha akku autoliikkeeseen viedessä, koska Noteen (13 v.) kyllä vaihdoin myös uuden akun vähän ennen myyntiä, vaikkei se ollut vielä tiensä päässä mutta talvi edessä.. Hinurilla lähti C pihasta, onneksi oli hinausvakuutus..

Sitten rupesi vaikuttamaan että meni sekä öljyä että jäähdytinnestettä, mutta huollon jälkeen se normalisoitui.

Etupyörän laakerit meni vaihtoon ja kyllähän siihen vaihdettiin sitten jarrulevyt ja palatkin sekä eteen että taakse, taaksekin tuli samalla laakerit vaihdettua jarrulevyihin integroituna. Abs anturi vaihdettiin kuljettajan puolelle laakerin vaihdon jälkeen, ja toinenkin, näkyy olevan herkkä piuha. Käsijarrunvaijerit vaihdettiin. Itse näistä tein osan, kun sain koulutuksessa tehdä myös asennustöitä. Näillä mentiin jonkun aikaa.

Kallistako

Sitten öljynvaihdon jälkeen tuli vikavalo lambdasta1, se vaihdettiin, mutta vika päällä edelleen. Piti mennä eri korjaamolle vian paikallistamiseksi, totesivat testissä että jakoketju oli venynyt, ajoitukset pielessä… se tuli maksamaan n. 2000€. Vielä joutui vaihtamaan toisenkin lamda-anturin, sitten vika korjaantui…

VAIHTOON

No eipä siinä mitään, C lähti vaihtoon 06/23 ja tilalle tuli Toyotalaatua, vanhempi, 2007 mallia, mutta vain 108000 mittarissa, luulen että kestää loppuikäni… Työmatkat 65 km/sivu, bensaa kuluu n. 7 l/100 km, ei syö öljyä eikä häviä nestettä, renkaat ok ja vakuutukset samaa luokkaa kuin ennenkin. Oon ihan tyytyväinen.