RAKENTELUA

AITAUS KOIRILLE

Rivitaloasunnon takapihalla on koiria varten tehty aitaus. Melko haasteellinen rakennella, kun ei ole (maan)rakennusalan kokemusta kun maaperä on kallioinen ja siinä kallion ja murskeen päällä on vain n. 20 cm maakerros. Normi tolpanjaloilla kuitenkin mentiin, ostin K-raudasta tarvikkeet: tolpanjalat 49x49x650mm sekä tolpat, mitalla 48×48. Näillä tarvikkeilla sain aitatolpat rautakangen ja suuren lekan avulla suunnitelman mukaisten etäisyyksien mukaisesti paikoilleen.  Tolpanjaloista otin rälläkällä (tässä kohtaa on hyvä mainita että saamani tulityökorttikoulutuksessa sisältämän tarpeellisen tietämyksen mukaan paikalla on merkitystä, missä rälläköi, leikkaamisesta lähteneet kipinät ovat kyteneet joskus pitkäänkin, ja ikävää olisi jos rivitalo roihahtaisi tuleen amatöörimäisen harrastelun vuoksi) hiukan kärjen pituudesta pois ja käänsin ne harottamaan tueksi kun upposivat maahan liian vähän. Tässä vaiheessa olisi ollut hyvä valaa betonimöykyt jalkojen juureen, jotta ne pysyisivät ojennuksessa. (valoin kakut myöhemmin, seuraavana kesänä, käytin siihen Lakan Kuivabetonia S 100, kun huomasin että aita heiluu.) 

AITAELEMENTIT

Lisäksi ostin Bauhausista kevyitä aitaelementtejä (Plus Skagen 150 x 70 cm) joihin tein kehykset (2×1,5 m = 3 m)  vahvistukseksi 22×100 vajaasärmäisestä laudasta.  Kokosin näistä aidan niin että alhaalta aita on aivan maanmyötäinen jotteivat koirat saisi päähänsä pyrkiä sitä kautta ulkopuolelle (kumpikaan ei harrasta kaivamista) Yläpuolelle kiinnitin vielä pari rimaa päällekkäin (21×48) jotta aitaan tuli myös korkeutta (eivät ole kyllä kovia hyppäämäänkään) Puutavaran kiinnitykseen käytin vihreitä terassiruuveja, niitä oli eri pituisia eri kohteisiin.  Lopuksi öljysin koko aidan ruskealla Valtti Kaluste- ja terassiöljyllä. Elementit ja osan puutavarasta olin öljynnyt aikaisemmin . Nyt rivitaloasunnon takapihalla on koiria varten aitaus.

Aitaus on välttämätön koska sen ansiosta koirat voivat päästä pihalle touhuamaan vapaasti takaoven ollessa kesällä päiväsaikaan aina auki, kun olen kotona. Paitsi sadeilmalla. Silloin koirat ovat sisällä mieluummin, kumpikaan ei pidä sateesta. On aitauksesta muitakin hyötyjä, esim. peurat, joita täällä on paljon, eivät tule pihalle syömään istutuksia, susiakin se jonkin verran hidastaa, siilit eivät pääse pihaan, se voisi olla kohtalokasta, tuttava oli irroitellut siilin piikkejä koiransa suusta, kivuliasta sekä siilille että koiralle, tällainen tapaaminen.  Projektina aidanrakennus oli kiireettömänä tehtynä palkitseva kokemus, kun se lopulta sitten valmistui. Opin suunnittelemaan työvaiheita ja toteutuksessa tuli eteen asioita, joihin piti keksiä pitävä ratkaisu. Olen tehnyt ennen tätä ja tämän jälkeenkin rivitaloasunnon takapihalla on tehty koiria varten aitaus, itse asiassa kahdessakin osoitteessa, joka oli kevyempää verkkoaitaa ja siihenkin tulee ”silmää” niin että se on helppo myös purkaa. Kuvassa puolivalmis irrallinen aitaelementti, ylhäältä siis puuttuu rimat eikä tässä vielä ole kokonaan öljytty.

aita tehty kevyistä aitaelementeistä jotka kehystetty ja kiinnitetty aitatolppiin, ei vielä öljytty ja ylärimat puuttuvat
Aitaelementti

YLEISET KOIRA-AITAUKSET ELI KOIRAPUISTOT

Monella paikkakunnalla on olemassa koirien ulkoilutusta varten koirapuisto. Niiden on uskottu tuovan ongelmia, jos koiranomistajat tuovat sairaan lemmikkinsä puistoon. Vaikka se olisi tyhjäkin, esim. keräämättömistä ulosteista voi siirtyä muihin koiriin sisäloisia, jne. Itse olen kuitenkin vienyt koirani puistoon kun sellainen on sattunut kohdalle.

Koirapuiston perustaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Tässä kunnassa on kaksi taajamaa, toisessa on koirapuisto ja toiseen sitä on hankittu jo vuosia mutta jostain se aina kiikastaa. Esim. Helsingissä on ohjeet koirapuistoille:

TERASSI

Asuntoni takapihalla oli myös parhaat päivänsä nähnyt terassi, jonka lattiassa oli reikä ja muutenkin se vaikutti melko laholta. Siihen hankin puutavarat samalla keikalla kuin aitatarvikkeetkin. Toteutus oli helppo, kun oli vanha kappale josta sai mittoja ja kuvan mitä piti tehdä. Myös Tee Itse-lehdestä* saa hyviä vinkkejä aiheesta ja työkalujakin tarjolla kaupan päälle. Purkaminen maski kasvoilla (myyräkuume voi tarttua pölyävistä vanhoista puutavaroistakin) oli hikistä puuhaa mutta olen aina tykännyt ”rämpätä” jotain ja onhan se kiva että näkee kättensä jäljen kun rakentelee.

terassin alle tuleva kangas sekä laatat koolingin alle.
kangas ja laatat terassin pohjassa
terassin ohja 200x240 jossa koolaus 40 cm:n välein
pohja
terassijalka

Tarvittavat puutavarat siis olivat kyllästettyä terassilautaa ja vähän tukevampaa runkoon, tolppa-ainesta sekä laattoja, terassijalkoja ja harson laitoin vielä alle (on siellä soraakin harson alla) ettei heinät työnny heti lautojen välistä. Koolaus 500 mm välein, terassin mittojen ollessa 2000×2400 mm joten tukeva siitä kyllä tuli. Pienehköön pihaan pienehkö terassi johon mahtuu pöytä ja pari tuolia sekä aurinkotuoli.

terassi valmiina pöytä ja tuolit paikallaan ja koira istuu matolla terassilla.
Terassi ja tarkastaja