TERVEYS

POLVINIVELEN KULUMA

Polvinivelen kuluminen tuli ilmi jo vuonna 2004, kun bussin kuljettajan penkiltä en tahtonut päästä ylös, kun oikeaan polveen sattui ihan vietävästi, ja se turposikin välillä. En sen kummemmin surrut sitä silloin vielä, polvinivelen kuluman särkyyn on lääkkeitä. Pari vuotta kului ja oli muut kuviot, opiskelua ja sen sellaista, niin etten ehtinyt ajattelemaan asiaa. Olin kouluttajana, eikä se silloin vaivannut, mutta lähdin uudelleen kuljettajaksi ja silloin polvi alkoi todella särkeä ja turpoilla.

Söin glukosamiinia, kävin usein kesken työpäivän työterveyslääkärillä joka poisti nestettä polvesta ja ruiskautti kortisonia tilalle. Ja työt jatkui. Jossain vaiheessa lopetin glukosamiinin syönnin. Polvinivelen kuluman särkyyn on lääkkeitä, Arcoxia 90 mg, joista tuli vatsaoireita, Voltaren 50 mg, ja vähän vahvempaa Buranaa ja kai niitä oli muitakin mutta Panadol Forte 1g on kyllä sopinut parhaiten. Kohta ei tarvitse toivottavasti syödä kipulääkkeitä kun polveen tulee tekonivel. Sanovat että kivut jäävät leikkauspöydälle.  Edit; Kyllä ne sinne jäivätkin polvinivelen osalta, mutta jumpata pitää enkä tiedä paraneeko leikkaushaava koskaan, tuntuu että kiinnikkeitä tulee vieläkin öisin,

 Jonkin ajan kuluttua vasenkin polvi alkoi kipuilla ja röntgenkuvissa näkyi kulumaa, eli muutaman vuoden kuluttua saattaa olla vasempaan polveen sama operaatio. Lääkärit sanovat että mitä vanhempana leikkauksen tekee, sitä todennäköisempää on että keinonivel kestää niin ettei uutta tarvita vaihtaa. No siinä on tietenkin yksi puoli asiasta, toinen on se että  työkyky on melko huono jollei pysty liikkumaan.  Polvinivelen kuluman särkyyn on kuitenkin lääkkeitä, mikäli pystyy jotain särkylääkettä pidemmänkin aikaa syömään ilman pelkoa sisäkalujen vaurioista.. Täällä melko uutta tietoa asiasta: Duodecim

LÄÄKINTÄÄ

Polvinivelen kuluman särkyyn on siis olemassa lääkkeitä. Työtehtävien vuoksi särkylääkettä joutui syömään 6-8 nappia päivässä. Nyt olen saanut huilata ja otan särkylääkkeen vain illalla nukkumaan mennessä, jotta saan nukuttua. Panadol Forte 1g on itselleni sopiva kipulääke, apteekista sitä saa 100 kpl purkeissa reseptillä. Apteekkituotteet.fi – sivustolta voi tilata reseptilääkkeitä, jotka voi noutaa heiltä itse tai he lähettävät ne postin kautta. Käsikaupassa kyseistä lääkettä saa vain 15 tabletin pakkauksissa ja hinta on sama kuin reseptillä 100 kpl.

ENNEN LEIKKAUSTA  

Leikkausta ennen on ensinnäkin hoidatettava hampaat, mitään tulehduksia ei saa olla hampaiden juurissa. Se varmistetaan hammaslääkärissä röntgenkuvaamalla. Mikäli joutuu tekemään juurihoitoja on leikkauksen ajankohta sitten n. puolen vuoden kuluttua ja uusien röntgenkuvien jälkeen. Tekonivelleikkauksessa veren kautta siirtyvä tulehdus on vaarallisin. Jos tekoniveleen tulee tulehdus, joudutaan se poistamaan ja paraneminen voi viedä jopa vuoden, vasta sen jälkeen voidaan tehdä uusi leikkaus. Ennen leikkausta pitää myös hyvissä ajoin lopettaa luonnonlääkitys, näin minulle hoitaja kertoi kun kävin vastaanotolla.

Toinen asia jota pitää ja kannattaa harrastaa on ainakin jalkojen jollei muidenkin raajojen lihaskuntoutus. Mitä paremmassa kunnossa ne ovat, sitä nopeammin leikkauksista tervehtyminen sujuu. Tietenkin siinä on omat haasteensa kun liikkuminen kipujen vuoksi on muutenkin rajoitettua. Polvinivelen kuluman särkyyn on lääkkeitä. Painojen avulla on hyvä jumpata, ja lisäksi tehdä ihan vaan jumppamattoliikkeitä, pikkuhiljaa vahvistaa paikkoja. Mainioita vinkkejä lahjoineen (kehonkoostumusvaaka, aktiivisuusranneke, talvijuoksutrikoot, tai verenpainemittari) saa Kuntoplus-lehdestä* edulliseen hintaan.

Käytännön asiat yksinasuvalle ennen leikkaukseen menoa: Oman tk:n apuvälinelainaamosta ainakin kyynärsauvat. muita välineitä polvileikkauspotilas ei kuulemma tarvitse. Saa sieltä myös kyllä esim. vessan korotusrenkaan jos kotona on matala pytty. Jääkaappi on syytä täyttää ennen leikkaukseen menoa sekä kaappeihin ja pakastimeen hankkia ruokatarvikkeita mahdollisimman pitkäksi aikaa koska ajokieltoa on 6 viikkoa leikkauksen jälkeen. Autossa voi kyllä istua ja olisihan se kiva vaikka naapurin kanssa päästä kauppaan, ei kukaan jaksa 6 viikkoa pelkkää omaa seuraa. Liikuntakin tekee hyvää.

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

Aamulla klo 7.00 meitä oli muutama potilas menossa aamuleikkaukseen, jotkut leikattiin päivällä. Tosi hienoa että aika oli heti aamulla, odottaessa olisi ruvennut jännittämään. Leikkauksessa meni pari tuntia, ja lääkitys taisi olla melko hyvä kun ei tuntunut missään…

Leikkaus menee päiväkirurgiamaksulla, lisäksi tulee vuodeosaston vuorokausimaksut. Ennen leikkausta tai viimeistään kotiuduttua (käsittely kestää kauan) on syytä hakea Kelasta sairauspäivärahaa, leikkauksen jälkeen on lääkärintodistuksella n. 60 päivän sairausloma Kelan päivärahaa maksetaan 60 päivää eli suunnilleen saman verran kuin sairausloma on. Sairauslomaa/päivärahaa voi lääkärin B-todistuksella hakea lisää.

Lisäksi tulee nuo hammaslääkärikulut. Itselläni on vielä nuo kaksi koiraa joten siihen tulee lisäksi myös koirien hoitomaksu ainakin viikoksi ja ulkoiluttajan palkkio muutaman viikon. Ei siis itsellekään halpa keissi vaikka yksityissektorilla tuokin leikkaus olisi kallis. Jostain ne rahat vaan pitää ottaa…. Tyksin palveluhinnasto .

Polven ja lonkan keinoniveliä

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Leikkauksen (keskiviikko-aamu) jälkeen sairaalasta kotiuduin paaritaksilla perjantaina päivällä. Olin oppinut TYKSin fysioterapeutilta portaissa kulkemisen kyynärsauvoilla aika näppärästi, ja hyvinhän se liikkuminen lähti kulkemaan, kun jumppaa teki ohjeen mukaan. neljän viikon jälkeen jätin sauvat pois, ja puuhasin muuttoa, se se vasta hyvää jumppaa oli kun yksin pakkasin ja punnersin kaikki, pakettiautossa oli kuljettaja apuna. Muutto venyi niin että kerkesin sitten kuuden viikon ajokiellon jälkeen itsekin pakettiauton rattiin. Nyt kun leikkauksesta on kulunut yli puoli vuotta niin polvi tuntuu vielä oudolta, mutta eiköhän tämä vuoden päästä jo ole melkein oman veroinen.

UNIAPNEA

uniapneadiagnoosin sain kun työterveyslääkäri väsymystä valitellessani halusi minun tekevän kotitestin eli sain laitteen kotiin ja nukuin sen kanssa yhden yön. Testin tulos oli vakava uniapnea, hengitykatkoksia oli kymmeniä yön aikana. Sellaisen seuraukset voivat olla vakavat hoitamattomana. Sain ajan keuhkopolille jossa olin yhden yön nukkumassa varsinaisen hoitolaitteen kanssa. He saivat sen säädettyä ja seuraavana päivänä lähdin kotiin laitteen kanssa. Jälkeenpäin kun olen kuullut ja lukenut asiasta, jotkut ovat laitetta odottaneet kauan. Sain sen todella nopeasti.

Sitten alkoi harjoittelu laitteen kanssa. Vaikeuksia oli maskin pysymisessä ja sitä vaihdettiinkin usein. Oli kasvomaskia eri kokoa, nenämaskia ja sierainmaskia mutta yhtäkaikki en osannut, maski ei ollut aamulla kasvoilla ja lopulta rupesin pitämään taukoja ja lopulta unohdin kokonaan käyttää laitetta. Siis vain unohdin. Ilman että olisin tarkoituksella lopettanut. Niin vain kävi. Laitteessahan on sim-kortti jonka avulla keuhkopolilla seuretaan laitteen käyttöä. Jotta siitä olisi hyötyä sitä pitäisi käyttää vähintään 5 tuntia yössä. Kyselyjä alkoi tulla ja yritin taas käyttää laitetta mutta ei siitä tullut mitään. Sovimme että palautan laitteen koska kåyttäjiä on paljon eikä voi pitää turhan panttina yhtään laitetta. Siihen loppui hoitoni sillä erää. Särkyyn on syötävä lääkkeitä, mahtaako se tässä aiheuttaa sitä muistin heikentymistä.

LAITE

Tässä esitellään naisille tarkoitettu laite, CPAP-Kotona käytettävät laitteet hinta ostettaessa itse tuon 770€ tällä hetkellä mutta keuhkopolilta sain laitteen maksutta käyttööni kuten maskitkin, laitehan on uusittavakin muutaman vuoden välein, kun laitteelle (kompressorille) tulee ikä täyteen. Laitteessa on ilmankostutin, jota kannattaa käyttää ja myös huoltaa päivittäin, samoin kuin letkun on puhdistettava joka aamu, ettei mikään sairaus iske bakteerien muodossa laitteen kautta.

Resmed Air sense for her

Uusi laitehankinta on vielä edessä. Lääkärissä tehtävä testi uudestaan ja saatava lähete keuhkopolille. Tiedostan vahvasti sen että hoitamattomana uniapnea aiheuttaa vakavia vaivoja kuten – ”lisää työtapaturma- ja liikenneonnettomuusriskiä ja voi johtaa muiden merkittävien terveysongelmien, kuten verenpainetaudin tai sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen, ja voi jopa vaikeuttaa diabetespotilaiden verensokerin hallintaa” – Resmed

Täältä voi saada tietoa lisää: Kaikki uniapneasta | ResMed Lihavuus ei ole ainoa tekijä, vaan ahtaus hengitystiehyissä ja muut syyt vaikuttavat myös. Tunnen langanlaihoja ihmisiä joilla on todettu uniapnea. Itselläni esim. on ajokortti mallia kaikki luokat, ja hoitamaton uniapneahan on erittäin vaarallinen varsinkin raskaan kaluston kuljettajalla. Siksi minunkin ajokorttini on ehkä katkolla seuraavassa jaossa, vaikken olekaan moneen vuoteen ajanut raskasta kalustoa. Olen korttiani tarvinnut opetustyössä, siinä se on ollut pakollinen että voi muita kouluttaa. Nyt en ehkä tarvitsisi enää kuin B-kortin mutta kun on kortin ajanut luokka kerrallaan niin ei se ole niin helppo luopua siitä vaikkei sillä olisi tarvettakaan. Siis varsinkin raskaan kaluston ajo-oikeuteen saattaa vaikuttaa, hoidon tulokset tutkitaan uniapnea-tapauksissa vuden välein.

DIABETES

Tyypin 2 diabetekselle on tavallista hidas kehittyminen ja salakavala oireettomuus. Oireina voi ilmetä väsymystä ja vetämättömyyttä varsinkin aterioiden jälkeen, masennusta ja ärtyisyyttä, jalkasärkyjä, näön heikkenemistä ja tulehdusherkkyyttä.” Diabetekselle altistavia tekijöitä: liikapaino, vatsakkuus, vähäinen liikunta, ruokatottumukset ja tupakointi ovat omia valintojasi.  Lainattu sivulta Diabetes.fi Onko minulla diabetes? – Diabetesliitto

Itselläni tuli todennetuksi 2-tyypin diabetes työterveyslääkärin tutkimuksissa, verikokeista sen näkee, parikymmentä vuotta sitten. Lääkitys määrättiin vasta noin 5 vuotta sitten. Tablettihoidolla kuitenkin vielä mennään. Siinäkin muisti pätkii usein. Yksin eläjällä ei ole muistuttajia ja vaikka lääkkeet ovat aivan nenän edessä, en muista ottaa niitä. Liittyyköhän sekin Diabetekseen, vai ehkä uniapneaan. Iltaisin väsyttää niin vietävästi mutta uni ei vaan tule. Unta saa pari tuntia kerrallan. Arvio oli tuolla diabetesliiton sivuilla että n. 100000 suomalaista ei edes tiedä sairastavansa diabetesta. Oireena on esim. tihentynyt tarve käydä pissalla. Sanovat nuo lääkärit aina, että vaikka saisi 10 kg pois painostaan niin olisi hyvä diabeteksen kehityksen kannalta. Totta tietenkin on että se mitä suuhunsa laittaa, vaikuttaa kokonaisuuteen. Lääkkeitä minulta löytyy Diabetekseen Metforem 500 mg 3xpäivässä. Korkeaan kolestroliin on Atorvastatin 20 mg 1x päivässä ja nukahtamista ja hyvää unta helpottavia lääkkeitä. Myös särkyyn on lääkkeitä.

VERENSOKERI

Verensokerin tavoitearvot tyypin 2 diabeetikoilla

  • paastoarvot 4–7 millimoolia litrassa (mmol/l)
  • aterioiden jälkeen alle 8(–10) mmol/l
  • ns. pitkäaikaissokeri eli alle 48–53 mmol/mol (6,5–7 %)

Tyypin 2 diabeteksen hoidon tarkoituksena on pitää verensokeri mahdollisimman normaalina eli lähellä terveiden arvoja. Terveiden verensokeriarvot pysyttelevät suunnilleen välillä 4–8 mmol/l. Diabetesliitto

Verensokerinmittaukseen käytän mittaria, jossa on bluetooth-yhteys puhelimen kanssa, mittaan harvakseltaan, noin kerran viikossa. Sormen päähän tehdään pieni reikä lansettikynällä ja siitä pyyhkåistään verta pikku tippa testiliuskaan joka on kiinnitetty mittalaitteeseen. Laite näyttää nopeasti veren sokeriarvon ja se tallentuu sekä laitteeseen että minulla tabletilla ja puhelimessa olevaan ohjelmaan. Laitteessa käytetään siihen sopivia mittausliuskoja, joita voi tilata veloituksetta kunnan diabeteshoitajalta. Myös laite on saatu diabeteshoitajalta veloituksetta. Diabeteshoitajan vastaanotolla käynti maksaa sen alle 20€ kuten fysioterapeutinkin vastaanotto.

Contour nextone

LUONNON LÄÄKKEET

Havupuun uutejuoma on nyt kokeilussa, vasta 4. päivä menossa. Annostelu 1-4 dl/päivä, otan itse 2 dl. On jännä seurata vaikutuksia. Sanovat että auttaa nivelsärkyihin, suolen toimintaan ja esim. painon hallintaan.

Tutkimukset – Karinhavu

Ainesosat: Suomalainen lähdevesi ja suomalainen nuoren männyn kuori ja nila. 1 gramman valmistukseen on
käytetty 0,3 grammaa männyn kuorta ja nilaa.
Päivittäinen käyttö: 1-4 dl päivässä. Sopii kaikenikäisille. Juomaa voidaan nauttia sellaisenaan. Aamulla
ensimmäiseksi ja päivällä n. tunti ennen ruokailua.
Säilytys: Avattuasi pullon, säilytä se korkilla suljettuna ja valolta suojattuna jääkaapissa. Käytä runsaan viikon
sisällä.
Karin Havupuu-uutejuoma valmistetaan suomalaiseen perinnetietoon perustuvalla menetelmällä.
Ravintosisältö (100ml): Energiaa 6kJ/1 kcal | Rasvaa 0g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0g | Hiilihydraatteja
0,4g, josta sokereita 0g | Proteiinia 0g | Suolaa 2,2g *

  • Tuote ei sisällä lisättyä suolaa. Suolan määrä on saatu laskennallisesti tuotteessa olevasta luontaisesta
    natriumista

PVP-ETIKKA

Sekä ihmisten että eläinten hyvinvointiin Ilu Virtasen PVP-etikka, jota voi ostaa ainakin joistakin lemmikkitarvikeliikkeistä sekä noutaa eläinruokien kanssa Porista: NEUfrau, Virtasentie 12, 28760 PORI

Erittäin tehokas moneen vaivaan. Jos haluaa enemmän tietoa, on Ilulla esim. facebookissa ryhmä: sairaan hyvä olo

VAKUUTUKSET

Särkyyn on lääkkeitä, mutta kun tarvitaan jotain apua särkyjen syyn hoitoon, on vakuutuksista apua. Lakisääteisiä vakuutuksia ovat auton liikennevakuutus ja yrittäjän eläkevakuutus, muut ovat vapaaehtoisia. Olen kilpailuttanut vakuutuksiani aina silloin tällöin, ja kilpailuttaessa kannattaa huomioida että kaikki, myös tapaturma- ja henkivakuutukset tulevat mukaan. Myös vertailu erilaisten sisältöjen kesken kannattaa. Kaikki vakuutukset eivät korvaa samoja asioita. Voi olla ettei uusi vakuutus olekaan niin halpa, jollet ole osannut pyytää samoista asioista tarjousta vaan vahingossa jätit pari juttua pois. Jälkikäteen lisättyinä ne voivatkin tulla kalliimmaksi kuin vanhassa vakuutuksessa. Tähänastisen elämäni aikana on ollut monia vakuutusyhtiöitä koska kotivakuutus, liikennevakuutus ja auton oston myötä myös kaskovakuutus ovat olleet aina tarpeelliset. työnantajilla on tapaturmavakuutukset työntekijöilleen mutta vapaa-ajan vakuutukset ja henkivakuutus ovat omia hankintoja. Niistä tulee melkoinen vyyhti, mutta keskittämällä vakuutuksia samaan yhtiöön saa niistä yleensä myös alennusta. Siksi ne on hyvä pitää kokonaisuuksina.

VAKUUTUSYHTIÖT

Pohjola – täällä oli vakuutukset useita vuosia, kahden asunnon, koiran, autojen, omat tapaturma- ja henkivakuutukset. Kilpailutuksessa hävisi toiselle isolle. Erittäin hyvä palvelu ja etuja keskittämisestä

If – nykyään täällä, pienempi määrä vakuutuksia, edullinen, jopa kuukausittain erät maksettavissa, etuja keskittämisestä, erittäin hyvä palvelu. Täyskasko lasiturvalla, lv-bonus 80, mutta kasko-bonus 80, 430,44

Lähi-Tapiola – Kahden muun ison välillä, erittäin hyvä palvelu, etuja keskittämisestä.

Turva – joskus kauan sitten näillä oli tuote nimeltä uuden kuljettajan vakuutus. Ammattiliittojen yhteistyökumppani.

Pop – vaikuttaa edulliselta, laskuri sivuilla, liikennevakuutuksesta jopa 83% bonus, kasko 70, tiedoillani osamaksu-autoon laaja kasko + lv 340,08

Fennia – kalliimpi kuin Pop, samat bonukset, 83+70, tiedoillani osamaksu-autoon laaja kasko+lv 524,30

Alla tiedostona vertailuja netin laskurilla pelkistä auton vakuutuksista kun se on osamaksulla ostettu. Silloinha kasko on pakollinen. Tosin kasko on kyllä hyvä olla vaikka auto olisi jo maksettukin, koska siitä korvataan mm. ulosajon jälkiseuraukset ym. Liikennevakuutus katta vain vastapuolen auton vahingot sekä henkilövahingot.