punainen kuminen kahvakuulapallo tarkoitettu koirille ja muille eläimille

LEIKITÄÄN!!!

PALLOILU

Olen laiskuuttani ajatellut hankkia ensi kesäksi  palloautomaatin, Doggy Fun Automatic Ball Launcher, Pallotykki | DreamPetStore Valvomatta ei voi koiria pitää yhtaikaa ulkona , voi tulla riita pallosta.. voi olla että tämä olisi parempi: Heittovarsi tennispallolla Paras pallo on ollut punainen kuminen kahvakuulapallo (https://www.murrenmurkina.com) se on Villellä kestänyt vuosia. Ella ei siitä välitä, se pitää pienistä palloista (joita voi silputa) Samoin kestävä on ollut aito iso Wilson -koripallo, (https://www.verkkokauppa.com) joka on niin iso ettei koiran leuat aukea tarpeeksi että voisi hampaat upottaa siihen. Pienemmät lelujalkapallot on menneet heti puhki mutta lätynheittokin on kivaa koiran mielestä.

Ville-koiralle tuli ostettua paljon kaikenlaisia leluja kun se oli vielä pieni. Ville ei ole koskaan ollut kova leikkimään pehmoilla, joita sillä on kasapäin. joskus se niitä viskelee ja ilmeisesti puhdistaa hampaitaan niihin. Sen ainoa intohimo leluista on pallo. Niinpä näitä pehmoleluja, mustekaloja ja muita onkin nyt leikkimielisellä Ellalla mielin määrin. Parin vuoden aikana se on ”suolistanut” vain pari pehmoa. Tennis- tai muita palloja ei voi jättää sen ulottuville, sillä pari kertaa olen löytänyt pallon pienenä silppuna. Vaara on että koira nielee paloja ja voi tulla esim. suolitukos.

AKTIVOINTI

Myös herkkuaktivointipeli ( www.petenkoiratarvike.com) on ollut käytössä, pitää pyörittää levyä että saa herkun kolosta. Se ei ole kovin suosittu. Nina Ottosonilta löytyy paljon aktivointipelejä (nina-ottosson.com) Aktivointimatto (petenkoiratarvike.com) voisi olla kova sana. Tietysti edullisia aktivointileluja saa itse tekemällä…. muovipullo sukan sisälle esim. Huomioitava että lman pehmittävää sukkaa saattaa koira pureskella ikenensä verille., sillä pullon suu on kovaa muovia. Omasta kokemuksesta puhun. Myös namit reikäiseen maitopurkkiin piilotettuna, tai paperiin käärittynä, voivat olla kiva ajankulu koiralle.. Muutenkin namien etsintä piiloista on kivaa ja kesällä voi vaikka koiran ruokanappulat syöttää nurmikolle heiteltyinä noseworkia harjoitellen. Vaarana on silloin tietysti punkit. 

Olen yrittänyt myös saada rodunomaista solmunarunvetoa toimimaan mutta ei sekään kovin monesti huvita heitä. Solmunaruja voi köydestä tehdä itsekin, itse välttäisin köyttä joka sisältää muovia. Ulkoilu, ja palloilu, siinä Ellan ja Villen huvit, ja yleensäkin aktiviteetteihin kannattaa panostaa. Silloin yhteys säilyy koirien ja omistajien välillä.

HARRASTUKSET KOIRAN KANSSA

Koira otetaan moneen tarkoitukseen, metsästykseen, seurakoiraksi, harrastuskoiraksi, näyttelykoiraksi. Kettuterrieri on rotu josta on näihin kaikkiin. Metsästysrotuinen koira voi olla näyttelykoira ja harrastaa vaikka agilityä, ja olla mitä ihanin seuralainen vapaa-ajalla, lasten kanssa erittäin hyvin toimeentuleva itsepäinen juonikas ihana kullanmuru. Paljon kaikenlaista voi kettuterrierin kanssa harrastaa: Koiraharrastukset | Suomen Kennelliitto täältä saa paljon tietoa harrastuslajeista kaikille roduille.

Agility on hyvää kuntoa sekä ohjaajalta että koiralta vaativa laji jossa koiran ja omistajan saumaton yhteistyö tuo hyvää mieltä katsojallekin sekä tietenkin kuten kaikissa kilpailulajeissa, sijoituksia ylemmäs 1-luokasta kolmanteen luokkaan. Myös eri variaatioita löytyy esim. Snooker on yksi agilitymuoto. Agilityä harrastaessa on hyvä varmistaa koiran terveys, moni koirakko on joutunut lopettamaan harrastuksen koiran selkävaivoihin. koiran on oltava tarpeeksi kehittynyt, 18 kk ikää kilpailuun osallistuessa. Esite on tässä:

jos koiran kanssa tahtoo harrastaa tai käydä kokeissa on niitä valtava määrä, näistä kettuterrierille sopivia ovat: Jäljestämiskokeet, Koiratanssikilpailut, Luolakoirien kokeet, Pelastuskoiratoiminta, Rally-tokokilpailut, Tottelevaisuuskokeet, Nosework muille roduille sopivia ovat esim. Ajokokeet (beagle, mäyräkoira, ajokoira jne.), Arktisten vetokoirien kokeet, Hirvikoirien kokeet (hirvikoiria ovat Harmaa norjanhirvikoira, Hedenkoira, Hälleforsinkoira, Itäsiperianlaika, Jämtlanninpystykorva, Karjalankarhukoira, Länsisiperianlaika, Mustanorjanhirvikoira, Valkoinen ruotsinhirvikoira, Venäläis-eurooppalainen laika, Suomenpystykorva ja Pohjanpystykorva) Kanakoirakokeet (kanakoiria ovat mm. setterit ja saksanseisoja sekä monia muita rotuja), Noutajien kokeet (mm. kultainen noutaja ja labradorin noutaja), Paimennuskokeet, (paimenkoiria on reilusti yli 100 rotua, paimenkoirat, karjakoirat, esim. pumi, mudi, welsh gorgi jne), Linnunhaukkukoe (Kokeisiin saavat osallistua 9 kuukautta täyttäneet suomenpystykorvat, karjalankarhukoirat, pohjanpystykorvat ja laikat.), Palveluskoirakokeet, (rotuja paljon, lista löytyy täältä: Virkku ) Spanieleiden kokeet, Vinttikoirakokeet. Vesipelastuskokeet Landseer- ja newfoundlandinkoira -rotuiset, 9 kk täyttäneet, Kotimaisten rotujen valtakunnalliset ottelut: suomenpystykorvien Haukku-ottelu, suomenajokoirien Kilpa ja karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu

TEMPUT

Leikistä käy myös koiralle temppujen opettaminen. Istu, maahan, kieri ja ohitukset, luoksetulot ihan pentuna jo, ylävitoset, oven sulkemiset, tavaroiden noutamiset, sukan jalasta vetämiset ja muut avustavat toimet palkan toivossa on mahdollista koiran oppia. Aikaisin täytyy pennun kanssa olla näitä työstämässä, ihan alusta saakka. täältä löytyy vinkkejä ja ohjeita kuinka koira oppii: Koiran temput – 10 suosituinta | zooplus tietonurkka Koira kun osaa vain sen minkä sille opettaa. Tosin jotkut asiat tuntuvat periytyvän äidinmaidossa, alkukantaiset asiat. Ville oppi pienenä perusjutut, istu, maahan ja anna tassu, tuo pallo, sanoista lenkille, kuka, ulos, nukkumaan, herkku, pötköttää, rakas ovat tutuimpia. Ella osaa elekielen ja selkeän komentavan äänen ja vihellyksen, se riittää. näen että sillä on hyvä olla meillä. Nytkin se pötköttää tuossa selän takana. Ihan kiinni.

Artikkeli sisältää *-merkittyjä affiliate-linkkejä joiden klikkaamisesta blogin ylläpitäjä saattaa saada maksun