TIETOKONEEN VAIHTO JA PUHELIMEN UUSINTA

Pöydällä kannettava tietokone, tabletti ja kuulokkeet, koristeena pöydällä oksia kirkkaassa lasimaljakossa
Tietokone on tullut monelle tärkeäksi näinä aikoina

KAUPAT

Vanhan pöytäkoneen ääressä tulee joskus viihdyttyä pitkäänkin, vaikka se onkin hidas… Siinä kuitenkin on jumissa yhteen paikkaan ja työasento ei oli paras mahdollinen, kolotusta tulee jo pienen istumisen jälkeen. Paljon mukavampi on työskennellä pehmeässä laiskanlinnassani aurinkoisen ikkunan äärellä.  Olenkin nyt katsellut itselleni tasokasta ja edullista läppäriä mielessä tietokoneen vaihto, tarjoajia on monia, www.verkkokauppa.com, gigantti, Power, myös operaattorit kuten DNA, mainostavat kaikenlaista, ja DNA:n asiakkaana helpolla maksusysteemillä koen helpoksi ostaa myös laitteita… ja kaikenlaisia vertailuja on myös tullut luettua. Tilasin siis laitteen DNA:lta ja sain parissa päivässä postissa uuden läppärin, Lenovon i7. Ei halvin muttei todella kalleinkaan. Viehätyin tuohon i7 ominaisuuteen… Tosin omani ei ole seuraavalla listalla, mutta uskon että se kestää ja pelittää, en ole hurjan vaativainen.

VERTAILUA

TechRadar: Parhaat kannettavat 2021 lyhyesti:

 1. Testivoittaja: MacBook Air (M1, 2020)
 2. Paras Windows-kannettava: Dell XPS 15 (2020)
 3. Paras 13-tuumainen: HP Spectre x360 (2020)
 4. Haastaja: Dell XPS 13 (2020)
 5. Vastinetta rahoille: Huawei MateBook 13
 6. Edullinen kannettava: Acer Swift 3
 7. Paras MacBook: 16-tuumainen MacBook Pro (2019)
 8. Edullinen MacBook: Apple MacBook Air (2020)
 9. Pelikannettava: Asus ROG Zephyrus G14
 10. Edullinen pelikannettava: Asus TUF A15
 11. 2-in-1-kannettava: HP Elite Dragonfly
 12. Edullinen 2-in-1-kannettava: HP Envy x360 13 (2019)
 13. Chromebook: Google Pixelbook Go
 14. Edullinen Chromebook: Asus Chromebook Flip
 15. Edullinen 15-tuumainen kannettava: Asus VivoBook S15
 16. Microsoft-kannettava: Microsoft Surface Laptop 3

Lue koko vertailu täältä: https://global.techradar.com/fi-fi/news/parhaat-kannettavat  

OMINAISUUKSISTA

Sanovat että 13–14 tuuman näyttö on nyt suosituin, 15 on jo liikaa mukana kuljetettavalle. Suorittimia on monenlaisia, omassa Lenovossa on kovin kehuttu 10. sukupolven Intel Core i7 ja näytönohjaimissakin suosittu Iris Plus löytyy.

Tallennustilaa on hyvissä laitteissa 256 gt ja ylöspäin, jopa 2 Tt löytyy joistakin, mutta on olemassa myös laitteita, joissa hyödynnetään pilvitallennustilaa. Akun kesto on myös huomioitava asia, omassani n. 9 tuntia, ja pikalataustoiminto löytyy. joissakin laitteissa on jopa 11 h akun kesto. Hinnat parhaiden listalla liikkuvat 1300 eurosta ylöspäin, 3000 € oli jokin laite, omani oli n, 800 €. Edullisten parhaat ovat omani kanssa samaa hintaluokkaa. Jos on mielessä tietokoneen vaihto, tämä laite on kyllä ihan näpsä.

VIRUSTORJUNTA                   

Virussuojaohjelma laitteissani on tällä hetkellä F-Secure. Aiemmin olen käyttänyt myös Nortonia AVG-ilmaisversiota ja TotalAvia. Kaikki ovat olleet hyviä minun tarkoituksiini. Läppärissäni oli tullessa valmiiksi asennettu McAfee mutta poistin sen. TotalAv ja McAfee ovat siitä outoja että niistä ei tahdo päästä eroon, vaan niistä tulee jopa uhkaavaa sähköpostia todella paljon vielä vuosien jälkeen kun olet lopettanut tilauksen ja poistanut ohjelmat koneesta…Mobiileissakin täytyy olla virussuoja se on minulla AVG, vanhan pöytäkoneeni olen irroittanut verkosta. Valinnan varaa siis löytyy. Kullekin makunsa mukaan.

VERTAILUSIVUSTOJA:

Vertaa virustorjuntaohjelmat | Hintavertailu | VERTA…

Virustorjuntaohjelmien Top 10 (top10virustorjunta.fi)virustorjunta.fi

TULOSTIN

Tulostimeni on Canon Pixma MG3650S -monitoimitulostin, Olen ostanut sen Verkkokauppa.comista . Tilasin sen ja noudin koska kivijalkakauppa on melko lähellä ja ns. matkan varrella. Postikin olisi tuonut mutta olen mukavuudenhaluinen sillä tavalla, etten halua odotella ja sitten erikseen lähteä hakemaan postista tuotetta, mikäli saan sen vaivattomamminkin. Ok, tulostimen ominaisuuksiin kuuluu langattomuus, skanneri, kaksipuolinen tulostus itse kääntelemättä, nämä tärkeimmät, joita paljon käytän. On toki varmaan paljon muitakin ominaisuuksia mutta en ole tarvinnut enkä siis tutustunut näihin. Olen hyvin tyytyväinen tähän tulostimeen. Vanha laitteeni oli samankaltainen mutta langallinen monitoimilaite HP ja se oli niin vanha, että tuki oli loppunut eli kun tuli tietokoneen keskusyksikön vaihto, en saanut enää muuta kuin tulostusominaisuuden toimintaan. Siispä se matkusti paikallisen jäteaseman SER-konttiin Ei maksa mitään sinne vienti. Mikäli vanhat elektroniikkalaitteesi ovat hävityskelpoisia, kodinkoneliikkeetkin kuten Gigantti auttavat kyllä asiassa

MUSTEET

Itse asiassa tulostimen valintaan itsellä vaikuttaa, minkälaiset mustekasetit siihen tulee. Kerran erehdyin kirppikseltä ostamaan tulostimen, johon tarvittiin muistaakseni 8 eri värikasettia ja yhdenkin ollessa tyhjä, laite ei toiminut. Edellisessä HP:ssä ja tässä Canon Pixmassa on vain kaksi kasettia, musta ja väri. yksinkertaista. Uusii vain sen, joka loppuu eivätkä ne aina lopu samaan aikaan, riippuu mitä ja miten tulostaa. Käytän aika paljon mustaa. Mustekasetteja olen ostanut * inkClub | Mustepatruunoita ja värikasetteja  ja sieltä saa kaikkea muutakin. Olen aina ostanut alkuperäisiä, tai joo, kerran tilasin sellaiset korvaavat mutta ne eivät toimineet, ei tarkoita sitä, etteikö jollain muulla toimisi. Ei kai niitä myytäisi muuten. Jotkut tulostimet ovat kuulemma nirsompia näissä. Hyvä näissä on taas se, että posti tuo, koska asun paikassa, jossa ei ole sellaisia liikkeitä, joista niitä noin vain saisi.

PUHELIN HAKUSESSA

Puhelimen uusin noin vuosi sitten, kun Huaweissa loppui kapasiteetti. sitä ei tavis puhelinta hankkiessa tajua, että ohjelmistot ja päivitykset vievät niin paljon tilaa, ettei puhelin enää toimi parin vuoden päästä, jos siinä on vain 32 gt muistia. Eräs työpuhelimeni oli vain 8 gt muistilla, eikä sillä auttanut näpsiä edes tarvittavia tilannekuvia, sitä oli tarkoitus käyttää vain tavoitettavuuteen. Uusi puhelimeni on Oneplus 7T Pro, nyt on 256 gt muistia ja myyjäpoika väitti, etten saa sitä täyteen… katsotaan nyt…  Puhelin on kyllä kallis ostaessa ja sen arvo tippuu nopeasti. Heti kun kaupasta kävelet ulos, voidaan sanoa että arvo on tippunut puoleen ostohinnasta. kannattaa myös tutkia mistä haluamansa puhelimen saisi edullisimmin.                                

Puhelimen ominaisuuksista tärkein on itselleni se muisti, että sitä riittää kuviin, videoihin ja kaikkeen mitä mieleen tulee. Sen on oltava helppokäyttöinen niin ettei tarvitse kahta viikkoa käyttöoppaan kanssa aluksi kulkea. Itse olen viehättynyt Androidin käytettävyyteen enkä mielelläni käytä esim. iPhonea. Hyvä kamera on myös tarpeellinen. Koiria kuvatessa on hyvä jos on nopeutta säädettävissä. Olen kyllä tyytyväinen uuteen puhelimeeni. Hankin muuten senkin DNA:lta. Myös äänikirjojen kuunteleminen sujuu sillä.

Jos puhelin on hukassa, Android-puhelimen voi jäljittää täältä Paikanna puhelin (google.com) siis jos puhelin on äänettömällä kotona, jossa se yleisimmin itselläni on hukassa, voi tietokoneella ottaa yhteyden omalla googletilillä ja puhelin soi, vaikka se olisi äänettömällä!!!! Todella näppärää. (I-phonen voi jäljittää täältä iCloud tosin se vaatii myös, että sinulla on Apple ID)

VERTAILUA

Samaiselta Techradarilta myös puhelinvertailuja. OnePlussasta jo nro 8 liikenteessä, olen tyytyväinen kuitenkin omaani (7T Pro) jossa muistia riittävästi ja akun kesto hyvä. hinnat pyörivät näissä 500- runsas 1000 € Vertailuja joka lähtöön myös täällä.

PARHAAT PUHELIMET

 1. Samsung Galaxy S20/S20 Plus
 2. iPhone 12 / iPhone 12 mini
 3. Samsung Galaxy Note 20 Ultra
 4. iPhone 12 Pro / iPhone 12 Pro Max
 5. OnePlus 8 Pro
 6. iPhone SE (2020)
 7. Samsung Galaxy S20 Fan Edition
 8. Samsung Galaxy S20 Ultra
 9. OnePlus 8
 10. iPhone 11

PARHAAT ANDROID-PUHELIMET

 1. Samsung Galaxy S20 ja Galaxy S20 Plus
 2. OnePlus 8 Pro
 3. Samsung Galaxy Note 20 Ultra
 4. Motorola Edge Plus
 5. OnePlus 8T
 6. Xiaomi Mi Note 10
 7. Samsung Galaxy S20 Ultra
 8. Sony Xperia 5 II
 9. Samsung Galaxy Note 10 Plus
 10. OnePlus 8

PUHELIMEN TAI TABLETIN NÄYTÖN KORJAUS

Olen itse vaihtanut näytön kahteen puhelimeen ja yhteen tablettiin, joissa kaikissa oli halkeamia ja näyttö pimeä. Tietokoneen vaihto ei ollut vielä ajankohtainen ja tabletti piti saada käyttöön. Tilasin netistä uudet osat. Näytöt ovat varsin edullisia ja melko helppoja vaihtaa itsekin ja huolellisesti tekemällä puhelin on taas nopeasti käytössä. Puhelimen näyttö ja lasi ovat moduli joka on helppo vaihtaa, pelkkä lasi on niin tiukasti kiinnitetty ettei sen erikseen vaihtoa suositella. Näyttöjä myyvät ainakin puhelinshop.fi, mobiilitukku.fi, tokoitech.fi, suojakalvotukku.fi, ja varmaan löytyy muitakin. Suojakalvotukku ja tokoitech ovat samaa firmaa ja niistä olen itse tilannut osia hyvillä kokemuksilla. Niistä tulee usein työkalut mukaan lähetyksessä myös, joten kannattaa olla maltillinen ja jättää ne tavan puukot ja meisselit syrjään, sillä niillä tekee vain naarmuja. Kun tavara tulee Suomen Turusta, hinta on kohdillaan ja osille myönnetään takuu, on se aivan valtavan paljon parempi vaihtoehto kuin tilata kiinasta jolloin ei laadusta ole mitään tietoa ja toimitus kestää kauan sekä on vielä epävarmuus osan sopivuudesta. Takuustakaan ei ole varmuutta.

Huawein Tablettii korjattuna va vanhat elementit
Huawein tabletti

Puhelimiin voi vaihtaa myös uuden latausliittimen itse.. Tokoitechin sivuilla on myös videoita vaihdon suorittamisen helpottamiseksi. Ainoa asia mikä sinun pitää tietää tarkasti on laitemalli johon osia tilaat. Sitten vain puuhastelemaan.

NÄYTTÖJEN HINTOJA 2021 tokoitech

Huawei MediaPad M5 10.8″ näyttö+työkalut+kiinnitys 54,99 tarjouksessa tällä hetkellä

Huawei Honor 7 Premium Näyttö+ työkalut 34,89 tarjouksessa

oneplus 7 T Pro näyttö (alkup.) 199,99

NÄYTÖN VAIHTO

Huawei honor 7 89,00 (iTapsa) 99,00 (Fonum)

oneplus 7T Pro näytön vaihto 499,00 (iTapsa) 539,00 (Fonum)

Eli sanomattakin selvää että kun puhelimeni on juuri tuo Oneplus-malli, tilaisin tokoitechistä näytön ja vaihtaisin sen itse jos se hajoaisi. Puhelimen arvo nyt vuoden vanhana saattaisi olla hiukan pienempi, riippuu miltä markkinataholta kysytään. Huawei Honor 7 joka oli aiempi puhelimeni nyt jouten sen vähäisen muistinsa kanssa, sen kanssa saattaisi olla että etsisin lähimmän iTapsan (useita liikkeitä ympäri Suomea) ja vaihdattaisin näytön siellä, koska lupaavat liikkeessä tehdä sen nopeasti. Tämä pitäisi selvittää ensin. Kiinnostaa myös minkälainen vika voisi olla läppärissä että tietokoneen näytön vaihto vielä kannattaisi.

TÄÄLLÄ VOIT VERRATA HINTOJA JA MUUTA KIVAA:

Kaikkea puhelimista elokuviin löytyy täältä: CDON.com

Jos puhelin särkyy, apu löytyy täältä: https://puhelinfix.fi/

LIITTYMÄT

Pisin operaattorisuhde minulla on ollut DNA:n kanssa. Hieno asia on, että aina kun sopimus on katkolla, he soittavat ja tarjoavat edullista jatkoa puhelinliittymääni. Olen ollut tyytyväinen palveluihin. Tuntuu että kun on ollut kauan asiakkaana niin saa joitain etuja siitä, ja että vanhatkin asiakkaat huomioidaan, ettei vain uusille luvata huippuedullista palvelua. Vaikka sopimuksessa lukee että vaikka 19.90 ensimmäiset 12 kk ja sen jälkeen nousee niin käytännössä minulle on aina soitettu ennen vuoden loppua ja tarjottu taas edullista liittymää. Myös Elisa (saunalahti) aktiivisesti markkinoi tekstiviestein liittymää. Lahjakortti S-ryhmälle taisi olla etuna ja edullinenhan se liittymän hintakin oli. Ehkä vielä kunhan selkiytyy kuviot, teenkö esim. DNA-tv:lla mitään, luultavasti poistan sen vahvuudesta. Olen ollut tosi tyytyväinen DNA:n palveluihin. Tällä hetkellä (11/2021) on käytössä taloyhtiön kuidun kautta netti (”maksuton”), puhelimen liittyä DNA 18,90€/kk ja pelkkä DNA-hubi 5€/kk.

Jossain vaiheessa asuin paikkakunnalla jossa ei ollut lähellä DNA:n linkkimastoa ja yhteydet oli hiukan mitä sattui. Vaihdoin saunalahden liittymään mutta siinä eivät puheet pitäneet paikkaansa vaan maksut nousivat kaksinkertaisiksi. Purin sopimuksen ja siirryin takaisin DNA:lle. Työpuhelimessa oli Telia eikä siinäkään ollut moittimista, mutta he eivät kauppaa liittymiään yhtä ponnekkaasti kuin DNA. Voi olla että yrityksille Telia on edullisempi kuin DNA. Ainakin kerran.

TELEVISIO

Bytheway, pudotin tv:n lattialle siivotessa ja tilasin nyt uuden DNA:lta. Hinta ei päätä huimannut, 32″ Samsung HD Smart Tv, 279€ eli 7,74/kk ja kotiin toimitettuna samaan rahaan. Edellinen oli samanlainen, kaiketi se oli jo 10 v. vanha pelitti ihan hyvin kunnes putosi ja näyttöön tuli ruma vekki. Olin jo ajatellut etten tarvitse tv:tä mutta onhan leffoja kiva katsoa vaikka nyt pienemmältäkin ruudulta. Ettäs vuoden sisällä on ollut puhelimen, tietokoneen ja television vaihto. Näin se joskus vaan menee.

Televisio voisi kyllä olla suurempikin, mutta pienessä asunnossa se väkisinkin sijoittuu niin lähelle katsojaa että koolla ei oikeastaan ole merkitystä. Jos olisi vaikkapa 60-tuumainen tv, olisi se kokonsa takia jo vaikea sijoittaa mihinkään. minun tv ei ole koskaan ollut ikkunan edessä, haluan siitä nähdä ulos.